VIATGE A FLANDES
ETSAV 2019
Professors: Tomeu Ramis i Mariona Benedito
Grup: Pol Bosch, Maria Chueca i Blanca Fàbrega
En l’assignatura optativa de Trans Flandes, es planteja un viatge a aquesta zona de Bèlgica amb la intenció de visitar l’arquitectura actual de despatxos com 51N4E, Architecten de Vylder Vinck Taillieu i OFFICE Kersten Geers David Van Severen.
L’exercici de curs es divideix en dues parts, per una banda, per grups s’havien d’organitzar diferents aspectes del viatge, i la nostra part consistia en el disseny de la ruta i els horaris de les visites. Vam decidir no limitarnos únicament a traçar la ruta, sinó a crear una tipologia d’esquema, segons horari, ciutat, distància, ús i opcionalitat.
Per altra banda, cada un dels alumnes havia d’escollir un dels edificis que es visitaria durant el viatge i realitzar un dibuix en axonometria junt amb un text analític de la intervenció per la creació d’un blog amb el recull de tots per tal de servir de guia per al viatge.. En el meu cas, es tracta de la Police Station de Architecten de Vylder Vinck Taillieu, situada a Ledeberg.

L’estació de Policia de Ledeberg (edifici que alberga també programes públics com la Sala de Cerimònies i l’Oficina del Registre) es troba a l’Antic Ajuntament, enfrontant-se a una de les principals places de la localitat.
La intervenció de Architecten de Vylder Vinck Tailleu s’estructura en 5 actes no consecutius, causa i conseqüència al seu torn els uns dels altres.
Existència: L’edifici original es va formar per l’agrupació al llarg dels anys de 5 habitatges idependents, unificats sota una mateixa façana que pren un llenguatge conjunt, donant a la plaça. Incapaç d’absorbir els nous usos - a causa de la complexa estructura de racons i amagatalls resultant - es buida el volum íntegrament. Es respecta la façana, mantenint així el caràcter i la memòria del lloc com a públic.
Estructura: Una estructura en forma de taules apilades (segons narren els propis arquitectes) s’insereix en l’espai alliberat. El llenguatge estructural pren protagonisme, mostrat els pilars diferent secció en cada moment, dimensionat específicament segons les càrregues a suportar en cada part, i resolent en cada punt conflictiu el diàleg entre l’existent i el posterior, que passa a ser així, superposat a la façana. Les parts, aparentment independents, cobren sentit al posar-se en relació entre elles.
Pati: Seguint el model de les autoconstruccions existents en les parcel·les belgues, un conjunto de volums - una altra vegada, independents entre ells, però que cobren sentit en conjunt - apareixen com afegits a la part posterior. Aquesta composició, que remet al “Bringing things together” exposat per Heyvaert, absorbeix la totalitat de programes de circulació, alliberant així completament el pati.
Coberta: El baix-coberta es transforma en un espai per si mateix mitjançant la incisió de quatre talls, obrint l’espai sobre la ciutat i introduint llum allà on no hi havia, transfromant un no- espai en una part integral del conjunt.
Construcció: La intervenció i el treball del constructor / artesà que cobra vital importància en l’obra construïda de advvt - pren especialment un paper protagonista en Ledeberg. Un conjunt d’errors constructius produïts durant l’obra, i la impossibilitat de reparar-los, s’incorporen en el llenguatge de l’edifici. Aquests es destaquen en vermell, produint - de la mateixa manera que en la dicotomia nou / vell - relacions casuals entre diferents capes del projecte.